Tamno Svetlo

Zemske, ljetnje ili tende na napuhavanje? Saznajte sve što Vam je potrebno! Komentiraj

Mnogi iskusni kamperi još davno su shvatili koliki je značaj tende za proširenje životnog prostora i neometano uživanje u prirodi tokom ljeta. 

Ljetna tenda može da se postavi za manje od 20 minuta i služi danima. Cijela obitelj može da se smjesti i u ugodnoj atmosferi razgovara, igra društvene igre, jede i svakoga dana iznova stvara nove, nezaboravne uspomene. 

Ali tende je moguće koristiti i u zimskim uslovima. Postoji nekoliko razlika između ljetnjih i zimskih tendi. Da bi mogli da ih koristite važno je da znate od kog su materijala, kakvi su izolatori od niskih temperatura ili da pronađete adekvatan način zagrijavanja skladno prostranosti. 

Prepoznajte razlika između zimske i ljetnje tende

Postoje dvije osnovne razlike između ljetnje i zimske tende: 

  1. materijal od kog je tenda napravljena,
  2. prostranost, dimenzije, površina tende.

MATERIJAL TENDE  

Nisu svi materijali pogodni za veoma visoka izeltišta gdje je vazduh rijedak i temperature noću voema nista. Isto tako morate da pazite prilikom odabira materijala od kog je napravljena tenda, jer ona mora osigurati dovoljnu prozračnost, ali i zadržavanje toplote za prijatan boravak. 

Najbolje je da Vaša zimska tenda bude dizajnirana od PVC materijala. 

PVC materijal je veoma kvalitetan i najizdržljiviji materijal od kog može da bude napravljen šator. Rubusan je, dvostrano obloženog krova, otporan na UV zračenje, hladnoću, snijeg i led. 

Potrebno je da unutar tende izbjegnete kondenzaciju, ako je velika temperaturna razlika. Povremeno, ali umjereno, preporučujemo da ventilirate tendu. Izbjegavajte da kuvate dugu unutra. 

DIMENZIJE TENDE 

Kada birate tendu za zimu, pored toga što treba da bude od kvalitetnog PVC materijala, uglavnom je manjih dimenzija i to neka Vas ne iznenadi. 

Tende koje su savšene za zimske, hladne periode su duplo ili čak tri puta manjih dimenzija od prostranih ljetnjih tendi. Razlog je veoma jednostavan-brže zagrijavanje, bolje održavanje temperature i prijatnija atmosfera za boravak. 

Preporučuje se da zimska tenda bude predosblje za prostoriju u kojoj ćete boraviti, spavati i provoditi veliki dio dana. 

Ako to nije moguće savjetujemo Vam:

  • ne unosite mokre stvari unutar tende, 
  • poboljšajte stabilnost krovne konstrukcije,
  • pravovremeno vjetrite, 
  • koristite odgovarajuću grijalicu.

Tende na napuhavanje 

Tende na napuhavanje su uglavnom malo skuplje, zbog svog sistema intalacije. 

Postoje dva osnovna modela između kojim možete da birate: 

  • fiksni modeli tendi na napuhavanje, 
  • modeli koji su pričvršćeni za automobil i mogu se pomjerati.

Osnovna prednost fiksnih tendi je što neometano možete pomjerati automobil. Idealan je odabir za manje izlete gdje ne želite da gubite mnogo vremena na instalaciju, ne trebate dodatnu stabilizaciju za automobil i možete ga jednostavno odvesti kada Vam je to potrebno. 

Tende koje su pričvršćene za automobil uglavnom se smatraju manjim prostorom za boravak, ali sigurnijim i stabilnijim u slučaju oluje, jakih vjetrova, nanosa snijega ili kiše. 

Dva najpoznatija načina da pričvrstite tendu za automobil:

  • pričvršćivanje kompaktnim adapterom koji je povezan sa cijevima koje su ugrađene unutar konstrukcije šatora,
  • pričvršćivanje zateznom trekom koja se prebacuje preko automobila i pričvršćuje sa druge strane vozila. 

Tende su svakako dobar odabir za sve kampere, jer se mogu koristiti i ljeti i zimi, a imaju više namjena. Dodatni su prostor za boravak i odlaganja stvari.

Da li Vi posjedujete tendu?

Imate li iskustva sa tendom na napuhavanje? 

Da li želite nešto vise da saznate o fiksnim ili mobilnim tendama? 

Koje su po vama osnovne prednosti tendi? 

Po čemu razlikujete tende za zimu i ljeto? 

Kao i uvijek do sada, srećna sam što sam provjerene informacije i iskustva podjelila sa Vama. Želim Vam sreću prilikom odabira, a da biste bili upoznati sa dodatnim namještajem pratite naše savjete, jednostavne trikove i informacije u novim objavama,

Gorica 

Odgovori

    0
    Košarica
    Vaša košarica je prazna Povratak u trgovinu
      Proračunaj dostavu
      Apply Coupon
      Unavailable Coupons
      10off Get 10% off
      50eur1 Get 50.00 (377 kn) off
      abcd Get 20.00 (151 kn) off Trial Coupon
      februar Get 10% off
      vn10klini Get 10% off