Tamno Svetlo

Kako spriječiti da Vam loše vrijeme pokvari kampiranje? Komentiraj

Svi planiramo pohode i putovanja u pristojnim vremenskim uslovima, sa umjerenim temperaturnim promjenama uz opremu i oprez.

Međutim, moguće je da dođe do iznenadnih promjena u temperaturi, a posebno ako odsjedate duži vremenski period tokom sezone. 

Situacija može da bude nepoželjna, ali nikako ne smije da Vam donese loše uspomene i da Vas spriječi da uživate tokom kampiranja. Da biste zaista bili opušteni, potrebno je da osigurate mjesto svog boravka. 

Šta možete da uradite preventivno?

Ako putujete unutar domovine, znate kako se ponaša vjetar u priobalnim dijelovima ili gdje možete da očeujete nagli rast ili pad temperature noću. Međutim, ako putujete ipak van granica države, predlažemo da pogledate prognozu za naredne dane i tako izbjegnete da se razočarate nekim predjelima maglovite Norveške ili suvo hladne Njemačke. 

Priliom pakiranja ponesite dodatnu opremu za stabilizaciju i toplu, nepromočivu odjeću i obuću. 

5 savjeta za sprečavanje negativnih uticaja prilikom kiše i oluje

Savjet 1: Sklonite i složite sve stvari 

Ako osjetite da dolazi jak vjetar, unesite sve stvari sa vana u šator ili kamp prikolicu. Pokupite posteljinu koja se vjetri, sitne predmete koju mogu odletjeti u zrak i napraviti štetu ili nekoga povrijediti. Stvari koje ostaju van pričvrstite stabilizatorima ili teškim predmetima. 

Savjet 2: Pazite ako kampirate na otvorenom

Kada smjestite šator na otvorenom, to može biti pogodno za uživanje u sunčanim danima. Ali ako krene kiša i olujni vjetar to može biti i opasno. Potrebno je da sklonite šator od drugih konstrukcija i drveća. Potrebno je da izbjegnete dodatni stres od grmljavine ili oluje koja može da ruši stablo drveta. 

Savjet 3: Ne dozvolite ulazak vode u šator i zatvorite prozore 

Zatvorite patentne zatvarače u svom predšatoru. Kako vjetar ne bi prodirao u šator i nanosio štetu, dovodio do destabilizacije konstrukcije važno je da zatvorite sve bočnei krovne prozore. 

Savjet 4: Ne dozvolite nakupljanje vode 

Ako Vaša konstrukcija nije stabilna i tenda je loše zategnuta, to može da dovede do nakupljanja velike količine vode. Voda na krovu postaje sve teža i prodite u šator, a teret u jednom momentu može postati toliki da dovede do rušenja konstrukcije i velike štete. Potrebni su dodatni nosači za krov i da se potpuno zategne tkanina. 

Savjet 5: Uvijek nosite dodatnu opremu i sisteme za stabilizaciju 

Morate uvijek pakirati dodatnu opremu koja treba da sadrži dodtne kopče, opruge, kaiševe koju su posebno dizajnirani za jak vjetar i oluju, kline.

Trebate biti oprezni, nije svaki klin dovoljno dobar i stabilan za svaku konfiguraciju terena. Posavjetujte se koji tip klina je najbolji za tvrde i kamenom obložene terene, a koji možete koristiti na mekanijem ili pješčanom tlu. 

Pišite nam Vaša iskustva sa neprilikama u prirodi i načinu snalaženja tokom oluja.

Šta koristite od dodatne opreme?

Da li dodatno obezbjeđujete stabilnost konstrukcije šatora? 

Šta je najvažnije da kamperi urade kada počne jak vjetar ili iznenadna kiša?

Nadam se da neće doći do jakog vjetra, kiše, velikog snijega i drugih nepredviđenih promjena u prirodi, ali ako se to ipak desi ovi savjeti će Vam biti od koristi, 

Gorica 

Odgovori

    0
    Košarica
    Vaša košarica je prazna Povratak u trgovinu
      Proračunaj dostavu
      Apply Coupon
      Unavailable Coupons
      10off Get 10% off
      50eur1 Get 50.00 (377 kn) off
      abcd Get 20.00 (151 kn) off Trial Coupon
      februar Get 10% off
      vn10klini Get 10% off